Viganj - Korcula - Peljesac félsziget - Horvátország (1998)

Még '98-ban jártam lent Korculan. Ezúton tájékoztatnék mindenkit az ott szerzett tapasztalatokról.
Az út hosszabbnak tünt, mint amilyennek a km-ek alapján gondoltam. Debrecenböl indulva Letenye és Zágráb felé vettük az irányt - a volt Jugoszlávia más vidékein akkor még löttek - és Split alatt értünk ki a tenger partra. Ha jól emlékszem 1300 km. volt, de én mint alföldi gyerek nehezen emésztettem meg annyi hegyet, szerpentint.
Viganj-nál kempingeben szálltunk meg, ami full biztonságos volt, a cucc sem volt veszélyben, a kocsit sem zártuk le 10 napig. Az ára sem volt magas, 14 DEM-t fizettünk éjszakánként 2 fö/autó/sátor. A víz is nagyon közel volt, talán 30 métert sem kellett gyalogolnunk.. Másrészröl - azóta a helyzet változhatott - a kemping nem volt túl igényes, melegvíz nem volt, idönként a hideg is akadozott. Kicsit balkáninak találtam.
A széllel sem voltam igazán megelégedve. A 10 napból 2-t mentünk 5-el, 2-t vagy 3-t 6.5-el a fennmaradó napokon maradt a kempingben sörözés és a környéken túrázás élménye. Olyan szél volt még 2-3 nap amiben 120 lit. deszkától ill. 7.5 vityótól felfelé lehetett közlekedni. Részemröl ilyen szélért nem lelkesedem túlságosan, cuccom sincs rá, de nem is utazok ennyit ilyen lakótelepi huzatért. Érdeklödtünk a helyiektöl, hogy szokott-e rendszeresen ennél nagyobb szél fújni, de az igazmondás talaján maradva oda elsösorban azok járnak, akik kedvelik a nagyvitorla-nagydeszka felállást. Ott délutánonként az átlag szélerö nem haladja meg a 3-4 beaufortot.
Ennek tudatában a helyet inkább azoknak javaslom meglátogatni, akik szeretik a nyugodt körülmények között történö siklást rendelkeznek legalább 7.5 vászonnal és 120 literes board-al.


További info: Szeszák Balázs, szeszak.balazs@mail.trans-sped.hu