Senj - Horvátország (2001 október vége)

     A spot Rijekától Délre, a Krk szigettől nem messze található. Számtalan hátránya mellett óriási előnye, hogy nagyon közel van Magyarországhoz. Nem igazi szörfös hely, a környéken egyetlen szörfössel sem találkoztunk, bár igaz, hogy október vége felé jártunk itt. Ha ezen a helyen szeretnél szörfözni, nézd meg előtte az időjárás jelentést!! Ha Horvátország az uticél, és nem csak egy napot szeretnél szörfözni, inkább Bol és Supetar környéke ajánlott!


Szél, tapasztalat:

Bora: Hideg és száraz, északkeleti irányú szél. A szárazföld felett hirtelen keletkezik, a part felől fúj és tiszta, világos idővel jár. Nyáron csak lokális és rövid ideig fúj, télen 6-14 napig is tarthat.

Jugo: Meleg, délkeleti irányú, sűrű felhőzettel és esővel kísért szél. Nem hirtelen alakul mint a Bora, 36-38 órán keresztül fejlődik. Nyáron inkább lokálisan jelentkezik, és az Adria D-i részén fúj erősebben. Március és Június között Északon is erős.

Mi az időjárásjelentés szerint előre megjósolt Jugo-ra indultunk be és csak 1-2 nap szörfözést terveztünk. A spotunkon a szél nagyon pöffös volt, egyik pillanatban 6.5 tűnt ideálisnak, a köveztkező percben már a 4.5 -es vitorlát cipeltük be magunkkal. Lehet hogy a spotunkat körülvevő sziklák okozták ezt, de a szél ereje egyátalán nem volt egyenletesnek mondható.


Spot:

Senj, ahogy említettem, nem egy igazi ideális "Surfspot", a városban nincs strand ahol kényelmesen lehetne riggelni, vagy vízre szállni. Kicsit Délebbre (kb 5 km) találtunk megfelelő helyet, egy elsősorban búvárok által frekventált kempinget (Camping Raca). A sziklás tengerpart miatt nem egyszerű feladat a vizre kijutni, ezért nagyon örültünk ennek a kis szakasz - kb 100 m hosszú - kavicsos strandnak. Ha szörffel már vízen vagyunk, nem árt arra sem figyelni, hogy ne sodródjunk el, ami nem könnyű a Senj környéki széljárások mellett. A szél a partra merőlegesen fújt, ráadásul korántsem egyenletesen. Baloka a nagy szél (6,5 az éppen akkor fújó 7-es szélben) , én pedig a kis vitorla  (4,5 az akkor fújó 4-es szélben) miatt sodródtam el. Mind a kettőnknek a vitorlája - lába - bánta a sziklák miatt. (Balokának a deszkája is kórházba került - jobbulást!!).


Szállás:

Nagyon igényes szállásunk volt gyönyőrű kilátással és meglepően alacsony áron, még akkor is, ha figyelembe vesszük hogy szezon után mentünk. Fejenként 70 DM -be került 3 éjszaka (harman voltunk), de az apartmanban ugyanezért az árért 5 ember is kényelmesen elfért volna.


Utazás:

Reggel 10:00 körül indultunk Fonyódligetről, és délután 5 óra körül már Senjben voltunk.


1 kocsi 4 deszka Kilátás az erkélyről 1. Kilátás az erkélyről 2. Kilátás az erkélyről 3.
Sokat szereltünk 4,5? 6,5?? by Baloka MZoli - 6,5 North Sails
Hifly Madd
Baloka - 5.7 NP MPR
267 F2 Axxis
Matto - 6.6 North Sails IQ
267 F2 Axxis
Matto - 6.6 North Sails IQ
267 F2 Axxis
Matto - 6.6 North Sails IQ
267 F2 Axxis
Matto - 6.6 North Sails IQ
267 F2 Axxis
Spotunk 0 szélben Spotunk 0 szélben Spotunk 0 szélben
További info: Mattó, matto@windsurfing.hu