Psalidi (Kos) - Big-Blue Surfcenter - Görögország (2002.)

Szél, tapasztalat:

Lehet, hogy a görög istenek is szörföztek? Vagy a forróság enyhítésére teremtették a Meltemit? Mindenesetre mi második otthonunknak ősi lakhelyüket választottuk, mivel itt mindent megtaláltunk amire egy szörfös szív vágyhat.
A szél elég megbízható de mint minden görög szigeten a legmelegebb hónapok a legszélbiztosabbak, így júniustól októberig bezáróan.

Spot:

Big-Blue Surfcenter
(Psalidi - Kos)

A Dodekanesz szigetvilág harmadik legnagyobb szigete - Rhodos és Karpathos után - KOS. A Big-Blue Surfcenter Psalidi-n a Hotel Oceanis kertjében van a fővárostól 5 km-re az ősi termálfürdő irányában.
A termikus meltemi a part ideális fekvése miatt a görög és a török partok között megszorulva felgyorsul, így az állandóan fújó helyi termik szél a centernél plusz két bft-tal tutul. A szélirány side-shore balról, kellemes hullámokkal, amelyek igen alkalmasak ugrani. A part közelében a simább víz kedvez a speed illetve a manőverezés szerelmeseinek. Ajánlható vitorla méretek 4.2-től 6.4-ig. Deszka 80 - 120l-ig.
A center részben magyar személyzettel üzemel, amely az esetleges nyelvi nehézségeket megoldhatja. Itt 50 új Fanatic deszka ill. 85 NeilPryde vitorla várja az érdeklődőket. Igen színvonalas az oktatás magyar nyelven is a kezdő szinttől a legnehezebb freestyle manőverekig.

Szállás:

 

Természetesen a legkézenfekvőbb a Hotel Oceanis, amely közvetlenül a center mellett fekszik.
A hotel kényelmét és eleganciáját talán nem minden hazai szörfös pénztárcája tudja megfizetni, akiknek a centertől kb. 500 méterre levő kellemesen görögös apartman ház nyújthat alternatívat. A helyfoglalást időben kell jelezni, mert lehetőségeik határosak. A lefoglalásban segíthetek a lap alján levő címemen.

Utazás:

2 óra (repülővel)

Európai chartergépek százai érkeznek a szigetre a nyáron, így Budapestről és Bécsből is könnyen megközelithetö repülövel, amely kb 2 óra. A reptérről kb. 40 perc alatt érhetö el a szörfösök paradicsoma - Psalidi-beach. Egyéni cuccok szállításánál segítséget nyújt a center, amelynek díja egyébként olcsóbb mint a taxi.
Hajóval az út kissé körülményesebb, a sziget kétszeres hajózással Pireuszon keresztül érhető el.

Ami még hasznos:

Az egész napi action után, ha még van energiád - és miért ne lenne? - a városban rengeteg fiatal tombol a különböző szórakozóhelyeken. Ha nyugodtabb kikapcsolódásra vágysz a terma fürdőjének kénes vize és a tengervíz missungja nyújthat felüdülést fáradt izmaidnak.
A szigeten sok a látnivaló, de szerintem egy napi autóbérléssel könnyedén beutazható a sziget, így több idő marad a gyakorlásra.
Azoknak akik kevés repüléssel egy szélbiztos, jól felszerelt és üzemeltetett családias centert szeretnének meglátogatni tiszta szívvel ajánlhatom a Big-Blue-t Kos-on. Bármi infóval állok mindenki rendelkezésére a hcwindsurfer@freemail.hu címen. További utazásainkról is itt kaphattok infó-t amelyen oktatással egybe kötött szörftúrákat szervezünk idéntől már magyaroknak is.


További info: Norbi, hcwindsurfer@freemail.hu