Rhodos - Ixia - Görögország (1998. augusztus 23 - 30)

Szél, tapasztalat:

Offshore szél! Ki a nyílt vízre. Kb. 5 napot szörföztem, a Meltemi egész jól kitartott végig, de főleg 5.5 nm-es vitorlákkal mentem és 95 liter körüli F2 deszkával.
Monstrum hátas hullámok, némelyik apró taréjjal, sima felület, csak a dombra fel-dombról le feelinggel párosítva. Ugrándozásra főleg a nyílt víz alkalmas kb. 1-1.5 km-re a parttól. Az áramlás elsodor esés esetén, jobbik esetben pár km-re a centertől a part felé visz a víz, szerencsére a szigetnek van egy kiöblösödése szélirányban, így partot lehet érni.

Spot:

Ixia és környéke Rodosz várostól 2-5 km délre a nyugati parton
1.

A sziget fővárosától dél felé, a nyugati parton, amerre a repülőtér is van, majdhogynem egybefüggő üdülőövezet van, amely összefűzi a településeket. Robogóval a sziget csúcsától lefelé néhány perc alatt le lehet jutni az első szörfcenterig, ami közvetlenül egy hágó után található, felismerhető a nagy zászlóiról és a távolról szembeötlő board-állványzatról. F2 deszkák, Arrows és Neil (néhány) Pryde vitorlák sorakoznak a kunyhóban. A bolt vezetője egy osztrák srác, aki motorral (!) megy le minden évben Rhodosra. Különös ismertetője a helynek, hogy be van hangosítva klassz zenével, így a hang után is lehet menni. Árak tűrhetőek voltak, bár így 2 év távlatából nem emlékszem pontosan, de egy napra olcsóbb volt, mint pár órára!!! (12.000 GDR körül volt). Meg lehet dumálni a tulajjal, hogy saját deszkát csekélyke összegért elhelyezzetek a boxokban, a helyiek is ott tárolják. Ha kell, mikrobusszal is kimegy a reptérre a cuccért, ha ott fogod nála tárolni. Ez egyedi megegyezés kérdése, akinek kell a telefonszámuk, forduljon hozzám! Ne tévesszen meg a sok AHD, az nem bérbe van, hanem sajátjuk. :) Biztosítás asszem nincs a cuccra, viszont a boom, trapézkötél, árboc törést/sérülést bevállalják ok, viszont, ha vitorla szakad vagy deszka törik azt ki kell fizetni. Tapasztalat: egy kellően elöregedett monofilm ablakot sikeresen kiszakítottam kint a tengeren vagy 1.5 km-re a parttól... 14.000 GDR-be került a javítás, de ez szerencsére csak egy pici felület volt! Egy napi bérlés árát adtam tehát rá. A tulaj szerint mindennaposak a vitorlatépések úgyhogy csak vigyázzatok! :). De nem kell túlparázni a dolgot, ált. frissek-azéviek a vityók és pesze épek, így kicsi az esély az amortizációra. A parton van hely riggelni saját vitorlát, de nem túl nagy a napozóágyak kétoldali eroteljes támadása miatt. A part nagy lapos-kerek kavicsos, tűrhető, bár nem jó beleugrani a deszkáról a sekély vízbe.... A hely egyben jetski kölcsönző is, úgyhogy néha elrobognak az ember mellett, de ezzel ki is tudnak menteni! :) Ez a legjobb center ezen a szakaszon és közel a főváros. .

2.

Tovább haladva dél felé kb. 100 méterre az előzőtől van még egy kicsi hely, Neil Pryde vitorlákkal, itt minden okozott kárt te fizetsz és drágább is volt. Nekem nem volt szimpatikus a hely, és jobban benne volt egy strandban.

3.

A legnagyobb nyugati parti center a sziget oldalsó kiszögellésén van, ez már kb. Ixiánál található, kb. 10 km-re a fővárostól délre. Itt sokan szörföznek, asszem Fanatic deszkájuk volt, meg North vitorlák. Drága bérlés, de aki közvetlenül itt száll meg annak praktikus és aki saját cuccal megy, annak ajánlom, sok a hely, sokan szörföznek itt. Robogóval kb. 20 perc a fővárostól.

Szállás:

Rhodos város Kennedy street, apartman

Utazás:

repülővel

Eurotours charterjárattal.
Felszerelés szállítása és költségei: charter esetén nem kell túlsúlyra fizetni, de ezt az igényt ajánlott előzetesen bejelenteni az utazásszervező irodánál (egyéb normál repülős szállításnál borsosan megkérik a túlsúly árát, ami tízezrekre is rúghat forintban).

Ami még hasznos:

A víz kb. 24 fok, levegő nappal 30 fok, éjjel 20 fok.
Szórakozás: Rhodos város nagyon nyüzsgős, partis hely, van egy utca, ahol kismillió bár és szórakozóhely van. Ajánlom ebben az utcában a Colorado Club nevű helyet. Van beugró, de leiható egy pia az árából. Belül 2 galéria szintes diszkószerűség, club zenékkel (funky-tól a dance-en át a vocal house-ig). A város belsejében is van egy nagyon klassz hely, ami leginkább egy kertipartira emlékeztet, ahol a házban és az udvaron is kellemesen lehet dumálni a jó háttérzenére. Nappalra a szokásos beach-service lehetőségek sora választható sok pénzért...
Közlekedés: Van buszjárat, de én a 75-80 ccm-es, 2 személyes robogót preferáltam 5 napra 22.500 GDR pénzegységért. Fontos!: úgy válassz motort, hogy legyen hozzá teljes biztosítás: FULL INSURANCE-t kell kérni mindenáron, így, ha baleset van és sérül a motor, csak 20.000 GDR önrészt kell kifizetni! Minden más ajánlatot utasítsatok vissza, különben legrosszabb esetben kifizettetnék az egész kár értéket! Bár nem hord senki, bukót is kérjetek, ennek benne kell lenni a fenti árban, bár csak kérésre adják ki. Városban senki nem hordja, de városon kívül vegyétek fel a nagyobb sebesség miatt. Ez nem vicc! Elég gázos mondjuk 80 km/h-nál elesni, mert általában ezek a 2 személyes járgányok nagyon tudnak menni. Ilyen sebességnél pedig olyat is tud a kobak, mint amikor leejted a görögdinnyét. Pláne, ha a hátunk mögött ott csücsül a kedvesünk, rá is vigyázni kell, ne hisztizzen, hogy nem áll jól, meg elnyomja a frizuráját... :))) Vannak tapasztalataim e téren, mert utazási biztosítónál kárrendezősködtem egy ideig és sok motorbaleset van ilyen nyaralásoknál! Ráadásul Görögország vezető a közlekedési baleseti statisztikában!
A déli virtushoz hamar hozzá lehet szokni, ijesztő, de azért figyelnek egymásra a népek. Majdnem minden utca egyirányúsított!!További info: Szőcs Gergő (Grasshop), grasshop@freemail.hu