Hurghada - Egyiptom (2008 május 1-7.)

Szél, tapasztalat:

Helyszín: Egyiptom, Hurghada, www.IbiAndFriends.com - > Hilton Plaza
Szél: kb. 30% siklásra alkalmas
Víz: Meleg, max. rövid ruha kell
Spot: Kis öböl kezdőknek, nyílt víz haladóknak

Spot:

Hurghadában több surf központ is van. Hurghada elég nagy, a hotelek a part mentén helyezkednek el kb. 50 km hosszan, ezért én igyekeztem olyan spotot találni, ami közel volt a szálláshoz. Nekem ez az Ibi & Friends / Hilton Plaza volt. A surfcenter a Hilton Plaza nevezetű hotel területén van. Van sok North vitorla, 3.X-től 8.1-ig, egy halom teljesen kezdő deszka, F2 discovery deszkák, Fanatic shark-ok, 130,145, valamint 160-as méretekben, plusz egyebek, pl. 1-2 F2 stokes 125, F2 eliminator 115, meg más is, 90-100 literesek is. Mindíg találtam megfelelő deszkát.
A kis mesterséges öbölben lehet kezdőknek gyakorolni a fordulókat.. Elég kicsi, így időnként elég zsúfolt és gyakran kell fordulni. Itt a szél is mindíg kisebb mint a nyílt vizen, de nem is túl egyenletes, szerencsére inkább térben változik mint időben, így legalább kiszámítható, hullámok is alig vannak itt. A víz amúgy gyorsan mélyül, kb 2-3 méter széles sávban ér csak le a láb.
A nyílt vízre kimenni csak biztos wasserstart és kreuz tudással érdemes, nagyobb szélben ugyanis kialakulnak hullámok is (nem túl vészes amúgy, minél erosebb a szél annál nagyobbak), melyek bizony sodornak. Akik már biztosan mennek nagy szélben, esetleg 1-2-szer már siklottak/papucsoltak is és ugye megy a wasserstart/kreuz azok bevállalhatják. A szél lényegében a parttal párhuzamos, legrosszabb esetben egy hotellal arrébb kötsz ki, onnan vissza kell gyalogolni, a személyzet a többit megoldja.
Nem ajánlanám a helyet azoknak akik most szeretnének a kezdőből a haladóbb szintre jutni, ugyanis nem igazán alkalmas a beachstart/wasserstart, trapéz, siklás, papucs tanulására. Beachstarthoz nincs elég sekély víz, a többihez meg ki kell menni a nyílt vízre ahol pedig könnyű elsodródni. (Persze lehet azért ezeket itt tanulni, de semmiképp sem ideális.)
Szubjektív megitélés alapján úgy láttam, hogy a windguru egy kicsit mindíg felülbecsülte a szelet , főleg néhány napra előre mindíg szélvihart jelzett, ami aztán nem igazán jött be. A jobb szelek inkább reggel voltak. Amikor siklani lehetett az 5.2-7.0 közötti vitorlákkal volt, talán az idő mondjuk 30%-ában, feltéve, ha reggel 8-tól számítjuk a napot. 60%-ban lehetett az öbölben nagydeszkán bohóckodni, és mondjuk 10% volt a semmire nem alkalmas szél.
A személyzet egyetlen helyi fiút leszámítva mind orosz, valamint a vendégek rajtam kívül mind oroszok voltak. Ez tulajdonképpen annak fényében nem túl meglepő, hogy egész Hurghadában eleve a vendégek legalább 90%-a orosz, vagy ukrán. Nem volt velük semmi gond, nagyon rendes emberek. A szörfösök kis közösséget alkottak, a házikóban lehetett hagyni nyugodtan minden cuccot, nem tűnt el semmi, volt kis közösségi tér is, 1 hét alatt kétszer ünnepeltek születésnapot, azokra meg is hívtak, hogy egyek-igyak velük, volt wifi is, (többen keményen nyomták), DVD-ről orosz nyelvű tréfás sorozat.

Utazás/szállás:

Hurghadába utazni lényegében csak utazási irodák komplett csomagjaival (szállás+repülés) érdemes. Közvetlen repülő eleve csak charter járat van, amúgy drága és átszállásos verzió van csak. A chartert nem is mindíg adják szállás nélkül, de ha igen akkor meg sokba kerülne nagyon a szállást leszervezni. Nekem konkrétan 110EFt volt a repülő, illeték, szállás, félpanzió egy tűrhető hotelben.

Ami még hasznos:

Csapvizet inni nem szabad, érdemes a helyben kapható Antinal gyógyszert szedni ha nem akarjuk nyaralásunk néhány napját hasmenéssel, vagy valami még durvábbal tölteni. Friss gyümölcsöt zöldséget, mivel feltehetőleg csapvízben mossák, csak módjával!
Általában mindenért alkudni kell. Helyben taxival lehet közlekedni, érdemes előre megalkudni. Ennek ellenére még utána próbálnak ügyeskedni, menetközben árat emelni, de határozottnak (ugyanakkor lehetőleg barátságosnak) kell lenni, és maradni az eredeti árnál. Nekem a kb. 1-2 km-es utat 5 L.E.- (helyi pénz, most kb 35 ft) sikerült általában lealkudni, hoszabb útnál olcsóbbra is kijöhet 1 km. Elterjedt trükk, pl. hogy utólag találják ki, hogy nem 5 LE, hanem 5 dollár, vagy, hogy 50 LE helyett 50 piastert (helyi fillér) adnak vissza, ami szintén papír. Ezt a hotelben is eljátszotta a pénzváltó, sőt még banki pénzváltónál is láttam! Mindíg nyugodtan, lassan számoljuk át a pénzt, ne hagyjuk magunkat sürgetni, alkudozásnál sem. Mindíg próbálkoznak, de ha csak direkt nem ingereljük őket nem bántanak, legalábbis nem tudok ilyen esetről, ezért maradjunk mindíg higgadtak, ne hagyjuk magunkat befolyásolni!
Szörfözésen kívül lehet búvárkodni is, nagyon sok búvárcenter van.
Lehet utazni Kairóba, Luxorba, de ezek nincsenek közel, az 1 napos buszos utak (kb 50 eur) hajnalban indulnak (akár hajnali 1-kor) és későn éjjel érnek vissza. Van repülös és 2 napos út is, persze drágábban.
Hasznos linkek/surfcenterek:
Ibi and Friends
Tommy Friedl
Colona Watersports
Fun Systems
Windsurfzone

További info:

Gefferth Andras , E-mail: g_a(kukac)freemail(pont)hu