Lago di Garda - Campagnola - Olaszország (2003. június)

Szél, tapasztalat:

Már többször voltunk a Gardán, mindig ezen a helyen, de feltérképeztem a szörfözhető területeket is.
Reggel Peler/Vento fúj, tiszta időben elég jó 4-6 Bft. A keleti part sajnos pöffös, lyukakkal tűzdelt, emellett relatíve brutál hullámok is vannak (pl. Navene területét kikerüli a reggeli szél). Beljebb szörfözve a szél javul, a túloldalt Limone sziklái alatt már min. 1.5 Bft-tal erősebb és a hullámzás is csökken. Persze át lehet szörfözni, csak nehéz megbecsülni a vitorlanagyságot. Egészen északra reggel nemigen fúj szél. (Riva, Torbole) Délután jön az Ora (inkább melegben erős, reggeli brutál szél után gyengébb). Ez Campagnolában 3-4 bft szokott lenni, 6.8-8.0 m2 ajánlható, nagy hajók okozta hullámzás mellett. Navenénél kicsit jobb, aztán lyuk, majd északra (Torbole) jól erősődik, 4-6 bft és a hullámzás is mérséklődik. A speed és nagy ugrások kedvelői inkább a Malcesine-Navene-Limone környékén keresgéljenek, a freestyle-hoz viszont csak északon elég sima a víz.
Tehát optimális esetben naponta egyszer lehet rendesen szörfözni. Vannak bizonyos kiemelt helyek vastagabb pénztárcához, mint pl. a Hotel Pier, Hotel Capo Reamol területe, ahol mindkét szél jól fúj. Sajnos a nyugati part zordabb, kemping csak Limoneban van (reggel biztos jó).

Spot / Szállás:

Martora camping

A Martora kempingben szoktunk megszállni a keleti parton (víztől 15 m) , 2 főre sátorral 22.50 Euro/nap, minden kemping kb. ennyibe kerül. Árak kb. az itthoni x1.5-2. Itt egyébként interneten is lehet helyet foglalni akár 2-3 nappal az érkezés előtt. Főszezon általában július 1-től.

Utazás:

750 km Győrből Győrből mi Szentgotthárd-Graz-Villach-Spittal-Lienz-Bressone-Rovereto Sud útvonalon mentünk. A Spittal-Bressone szakasz nem autópálya, elég idegesítő, de legalább nem kell sok olasz autópálya km-t kifizetni.

Ami még hasznos:

Vadkemping: nem lehet. A Pier mellett voltak ismerőseim többször is, a kocsit igen nehéz elhelyezni. Egyébként tilos is a vadkemping, bár nemigen bántják az embert. (a rendőr le se nagyon tud menni oda, napközben meg azt mondod, szörfözöl.) Ezenkívül még du. Torboléban a Conca D'Oro parkolóját lehet megpróbálni (10 Euro/nap), illetve pofátlanul besétálva a cuccal a kocsit 50-100 m-en belül el lehet helyezni (ne legyen útban, mert elvontatják!). Itt egyébként tényleg tömegsport lesz a szörfözés. Helyi jellegzetességek: északi v. déli zivatar után órákig tartó erős termikszél keletkezik, esti zivatar után reggel is lesz északi szél. Mentőmellény kötelező (rendőr motoros ellenőrzi), hajókra vigyázni kell. Hidegfront, friss hó a hegyekben=1-2 napos északi szél. Alapvetően nem érdemes hónapot választani, egyforma eséllyel van szél május-szeptember közt. Általában 50 %-ban van jó szél, ez gigant (8-9 m2) vitorlával 70-80 %-ra megy fel. Ugyanilyen arány érhető el a tó menti autózással, reggel délebbre (Malcesine felett van egy nagyobb parkoló), du. északra. Mindenki döntse el, hogy megéri-e az időt, fáradságot, pénzt elutazni ilyen messzire. Rendes frontok (1db/hét) esetén inkább itthon maradnék…


 

További info: Haulik László, haulik@axelero.hu