Dahab - Egyiptom (2010 október 3-10.)

Sok jót hallottam már Dahabról, nagyon sokan járnak ide többször (tavasszal és ősszel is), ezért gondoltam kipróbálom.
A leírtak az én véleményemet tükrözik, sokan vannak akik teljesen odavannak a dahabi szörfözésért, nekem nem lett a kedvencem.

Spot

A Laguna (Swiss Inn, Hotel Hilton előtt) nagyon hülye hely - az elfújó szél miatt. A sima vízre (speedy) csak erősen raumban lehet kijutni, innen még tovább kb. 1km a teljesen nyílt tenger, amihez még a Napoleon reef-et is meg kell kerülni (ezt is raumban). Ha kiértél, ott szép nagy vonuló hullámok vannak - ez szuper, de a partra kijutás elég jó taktikai érzéket igényel.Végig krajczolni kell, az egyre pöffösebb szélben.
A centerektől még a felszerelendő felszerelés méretét is nehéz eltalálni, egy vitorlacsere pedig kb. 0.5-1 óra is lehet a kiszenvedés miatt. Mentés van, sokan élnek is vele. Egyszerűbb mint kiszörfözni.
Több center van:
www.go-dahab.ru
www.ibiandfriends.de
www.harry-nass.com
www.planetallsports.com

Szél:

Állítólag a május-október a legszelesebb időszak. Nekünk ennek ellenére nem volt szerencsénk. Első nap semmi, második nap 5.8, harmadik nap 4.7 majd 4.2 (big day), negyedik nap délelőtt 5.0, délután 6.6, ötödik nap 6.6, majd utána csak a nagyobb vitorlákkal lehetett csúszni. A szél a lagúnában parttól elfújó, így a part mellett egy szenvedés, az öböl közepén rángatós. Kiérve a nyíltabb részre már egyenletes lesz a szél.

Utazás

Nyilván repülővel. A chartergép Sharm El Sheik-ben száll le, onnan 100km, azaz max 1.5 óra kisbusszal. Helyi közlekedés taxikkal (minden autó taxi), a Penguin-tól a centerekig 10LE kb. 5 főre (1LE kb 35Ft).

Szállás

Hotel Penguin Village (www.penguindahab.com). Nem ismerem a helyi viszonyokat, de egy elég koszos és egyszerű szállást kell elképzelni. Többnyire van klíma, a mi szobánkban még működött is, és hűtőszekrény is volt. Érdemes tengerre néző emeleti szobát kérni.

Ami még hasznos

Búvárcucc (snorkel) kötelező! A lagúna melletti Napoleon reef is szép de kb. 20 perc taxival és a világ egyik legjobb merülőhelyét, a Blue Hole-t is megnézhetjük. Kajával/vízzel vigyázni kell, de mi elég sokat ettünk az utcai árusoknál helyi szendvicset, egyiptomi pizzát - és a sok alkohol mellett megúsztam az egész hetet. Vannak jó helyi programok, beduin vacsora, kirándulás a Mózes hegyre éjjel, sivatagi quadozás, búvárprogramok.

Penguin Hotel éjjel Panoráma a szobából Dahab öböl
Útban a Blue Hole felé Dahab Laguna Dahab Laguna és hegyek
Dahab Laguna térkép

További info: Holló, hollo@uze.net