Almeria - Cabo de Gata - Spanyolország (2002. július)

Szél, tapasztalat:

14 napból 5-6 nap lehetett szörfözni (3-6-os szél)

Spot:

1.

Az almeriai belvárosi tengerparton a szinház közelében van Eolo szörfboltja (Avenuda Cabo de Gata), és ott, a tengerparton van kijelölt szakasz a szörfösök vízreszállásához is. Bár 150 méternél beljebb szabad csak szörfözni, de ezzel a bejárattal simán megoldható. Esténként a fürdözök elmúlnak, akkor szoktak a kite-osok bemenni...

2.

Az ún. Cabo de Gata (Macskafok) a térképen is látható, Spanyolország délkeleti szöglete, Almeriától kb. 30 km-re. Ettöl kicsit nyugatra, egy természetvédelmi területen van egy hosszú gyönyörü strand. Keleti szélben hullámmentes a víz.

3.

Nyugati szélben a Cabo de Gata másik, keleti oldalán, San Juan-tól nyugatra két szép vulkanikus hegy között van egy gyönyörü homokos tengerpart. Itt pedig a nyugati, off shore szélben szokás szörfözni. Ez a spot Almeriától kb. 40 km-re van keletre. Ez is természetvédelmi területen van, este 8-ig a szörfösöké a terep, utána a horgászoké.

Szállás:

4 szobás, mindennel felszerelt lakás bérlete baráti áron 600 Euro / 15 nap (júliusban). A szállodai szoba szezonon kívül 30-40 Euro.

Utazás:

3050 km Szegedtől

Ami még hasznos:

A kaja kb. mint itthon, vagy olcsóbb. A helyi specialitás a tapas (egy ital + egy kevés kaja) étteremben 1.75 Euro.
A benzin lényegesen olcsóbb mint itthon: 0.80 - 0.90 Euro.
A szörfbérlés Eolo boltjában 6 Euro / óra, 15 Euro / fél nap (pl. du. 5-töl kimerülésig, vagy 10-töl 1-ig). Van profi cucca is kölcsön, az drágább, de az említett olcsóbb szörf is pl. Starboard, Hifly etc. A szörf vásárlásra már nem ajánlom: kb. 20-30%-al drágább, mint az egyéb európai árak - talán mert az egyedüli szörfboltos a városban.
Almeria korábban elsösorban kikötöváros volt, most pár éve van egyeteme, és alakul a turistaközpont jellege is (pl. nemzetközi reptere van). Ennek ellenére inkább a spanyolok preferálják, például a granadaiak, mert Almeriaban a tenger miatt sokkal jobb a nyári klíma. Emlegetik a nyugatra lévö Roquetas de Mar üdülöfalut, hogy ott is van szörfélet és -kölcsönzés.


 

További info:

Csendes Tibor