Alacati - Törökország (2010 szeptember vége)

Spot

Alacati öböl, Cark (ejtsd Csark) beach, Alacati várostól 5-10 perc autóval. Nyáron általában északról fűj, nincs hullám, télen inkább délről, erős szélben hullámos lehet. (Mi erős szélban max. kb. 70 cm magas, 5 mp periódusú hullámmal találkoztunk.) A legtöbb kölcsönző, valamint a tömegközlekedés a nyugati oldalon van, egy center van a keleti oldalon, ide nincs tömegközlekedés. A szél tehát akár északi, akár déli sideshore mindkét oldalról nézve. A nyugati oldalról nézve az első kb 2-300 méteren leér az ember lába, beljebb inkább nyakig ér a víz. Ettől beljebb már nem ér le a láb, de át lehet szörfölni a túloldalig is. (A keleti oldali kölcsönző azt hiszem északabbra van, az északi kiteos helynél, ott is leér a láb állítólag, ezt nem teszteltem.) Az eleje tehát kezdőknek is kimondottan alkalmas, a fokozatosan mélyülő víz pedig a beach/waterstart tanuláshoz kedvező. Nekem csak déli szélben volt szerencsém, ekkor ha nem is teljesen egyenletes a térben a szél, azért majdnem, ha fúj akkor a partig is ki lehet siklani, nincsenek nagy lyukak.
Cipő nem feltétlen szükséges, de nem árt, mint az alábbi listából kiderül 1-2 kölcsönzőnél a bejutásnál kellhet, valamint kölcsönzős deszkáknak kikophat az érdesítése. (Nekem sikerült egyszer kijövetelkor valami szúrósba lépjek, szedegettem a tüskéket a lábamból.)
Kite a windsurfös spoton tilos, viszont az öbölben máshol van mind déli, mind északi szélben alkalmas kjelölt kitespot. Tömegközlekedéssel egyik sem elérhető. Aki kite oktatást kér pl. a club mistraltól azt viszik hajóval vagy autóval a surfcenterből. Északi szélban azonban van jobb hely is a közelben, pl. Pirlanta beach.

Bérlés
Több center is van (lista alább, valamint itt). Az internetes árak nem feltétlen egyeznek a helyi árakkal. Nekünk az első nap nem volt szél, így volt időnk körbejárni, alkudozni. Már nem volt csúcsszezon, így mindenhol engedtek az árakból, volt ahol csak minimálisan, volt ahol többet. A legtöbb centerből kicsit cipelni kell a cuccot, nem a parton vannak közvetlen. Szerencsére általában vannak széles gyalogutak kialakítva ahol elfér a vitorla is. A centerekben sokkal több helyet foglalnak a tárolós cuccok mint a bérelhetők, a környékbeli bennszülött riderek itt tárolják a cuccot. Aki autóval hozza annak is van egy nagy placc kipakolni, riggelni.
Északról Délre haladva:
Myga: ez az egyetlen ahol a kölcsönzős cuccok közvetlen a partnál vannak, a tároló sincs sokkal messzebb. Bérlésnél nem csak kezdő és haladó cuccot különböztetnek meg, de haladón belül is van 3 kategória, a legalsóban pl. csak North Natural vitorlát adnak, valamint a minimális deszka méret 130 liter. Jó drága, az internetes árak elég találóak voltak, ebbol hajlandóak lettek volna 15-20%-ot engedni, de így sem lett olcsó. Igaz, itt alapból a trapéz/cipő/ruha benne van az árban, de ha nem kéred attól sem lesz olcsóbb.
ASPC: egyik legnagyobb, legtöbb cucc itt van. Partra lejutni úgy lehet, ha az ember megkerül egy félig leomlott fabunkert az erdőn át, majd vitorlával a fején egyensúlyozva leballag egy meredek sziklán.
Club Mistral: nagy választék, Fanatic és Mistral cuccok, vannak freestyle és wave deszkák is, nem volt viszont se 2009 Eagle, sem 2010 Sharkból 145-ösnél kisebb. Vízrejutás: a végén meredek kavicsos részen kell átmenni, kicsit kényelmetlen, de túlélhető, viszont a hozzá tartozó öböl az már homokos. Nekünk helyi árlistát mutattak, nem pedig az internetes általános Club Mistral árakat.
Active-Surf: nagy választék, az egyik legdrágább
Alacati Windsurf School: Itt volt a legkevesebb cucc, összesen kb 10 JP deszka 110-160 ig, kb ugyanennyi Starboard Go, Neilpryde vitorlák, 5-7.5 ig. Viszont ez volt a legolcsóbb, mi ezt választottuk. Nem volt sok hely a saját táskák/ruhák tárolására, de mivel szezonon kívül voltunk így találtunk helyet a kölcsönzős cuccok mellett, főszezonban nem tudom mit csinálnak. A partra lejutás a többiekhez képest egyszerű, kényelmes, viszont a hozzá tartozó öböl köves/kavicsos, sikerült is belelépjek valami sündisznóba. A deszkák némelyikéről már teljesen lekopott az érdesítés, ott balettoztam a vizen, aztán szépen lecsúsztam.
Surf Action: partszakasz közös az Alacati Windsurf School-lal.

Szél:

A szél a helyiek szerint július/augusztusban a legjobb, viszont akkor van a legnagyobb tömeg, drágaság is. Windgurunak legfeljebb csak 1-2 napra előre lehet hinni, akkor sem mindíg, különben állandóan változik az előrejelzés. Így szeptember végén az utcai viselet: szandál,sort, póló, bár este egy farmer, könnyű pulcsi jól jöhet. A vízben rövid neoprén a leggyakoribb viselet, néhányan hosszú ruhában, 1-2-en pedig egyszál gatyában billegnek a deszkán a kevésbé szeles napokon (sajnos mind fiúk).
Saját tapasztalat (végig déli szél)
* Péntek: tanulószél
* Szombat: kb 2-ig tanulószél, 3 tól már 7-es vitorlával lehetett siklani, de néha csak 8-assal.
* Vas: reggel erős, 4.5-ös vitorla, aztán estére 8.2-esre szelidül
* Hétfő: de: tanulószél, du: nagyon tanulószél
* Kedd: semmi
* Szerda: dél körül 1-2 óra 7.5m2, 145l kombó, amúgy tanulószél

Utazás:

Bp-Izmir repülővel
A verzió: BP-Istanbul (pl. Malév), Istanbul-Izmir (több belföldi társaság is van, pl.)
B verzió: BP-München-Izmir (Lufthansa), mi ezzel mentünk, érdemes több hónappal előre foglalni, akkor akár 50 ezerből kijön.
Árban nincs egyértelmű nyerő. Nekünk B-nél jobb volt a csatlakozás, átszálláskor nem kellett a csomagokkal bajlódni, valamint attól tartani, hogy esetleg lekéssük a gépet, mivel azonos a légitársaság. Deszkaszállítás sajnos egyiknél sem nyerő, a Lufthansa megfizethetelen, (ha jól emlékszem 120 EUR/irány) a helyi kis gépekre meg nem fér rá általában, persze lehet kivétel. Izmir-Alacati/Cesme(Csesme)

A tömegközlekedés: Izmirből van tömegközlekedés, de a reptérről be kell jutni a városba, ami Taxival történik.
B taxi: 140 YTL-ra kaptunk ajánlatot, főszezonban több is lehet.
C1 transfer: nekünk 110 YTL/autó volt egy irányban a hotel álltal szervezett,
C2 transfer: 40 YTL avagy 20 EUR/fő/irány e-mailben vagy az alábbi számokon kérhető: +90 232 712 0987; +90 232 712 1501; Fax: +90 232 712 7891; Fax: +90 232 712 9070; Mobil:+90 532 436 2533. Ez mind ugyanaz a cég, csak több telefonszámuk van.
D autóbérlés: surf centernél van parkoló, így helyben is lehet használni ha nem pályaszállásunk van

Helyi közlekedés
Dolmus, úgy ejtik, hogy dolmus. Ez egy minibusz, meghatározott útvonalon fix árakkal. Pl. Cesme-Alacati város:3 YTL, 10 percenként, kb 25 perc az út. Alacati város - Alacati beach: 2.5 YTL, óránként, egészkor város->beach, félkor beach->város, kivéve amikor nem. Menetidő kb 10 perc. Időnként ha nincs elég utas akkor néha várnak egy kicsit. Jegy/bérlet nincs, pénzt a vezetőnek kell eljuttatni, ha nagy a tömeg akkor kézről-kézre kell előre adni, ha van visszajáró az is visszajut. Taxi is van, jóval drágább, pl. Cesme-Alacati beach (fix ár) 40 YTL, Alacati-Beach 20 YTL.

Szállás:

Pályaszállás pl:
* Süzer Sun Dream nagy hotel,
* Alacati Beach Resort, ez kisebb barátságos méretű.
* Cark Pansiyon
* Shaka
Ezek előnye a közelség mellett, hogy nem emlékszem a közelben müezzinre, nyugodtan lehet reggel aludni. Jó drágák, kivéve a Cark Pansiyon, az megfizethetőnek tűnt. Tűrhető árú szállást sem Alacati városban sem az öbölnél (kivéve Cark amit akkor még nem ismertünk) még így szeptemberben sem találtunk. A közeli Cesme városban (tömegközlekedés kb 1/2 óra, 15 km? azt hiszem) viszont már volt sokkal kedvezőbb áron (20 Eur/fő/nap) szállás. Mi a Yalcin Hotelbe mentünk, nem bántuk meg. A tulaj (Bülent) nagyon segítőkész, jól beszél angolul. Telefonon viszont szeles időben ne keresd, ilyenkor nem elérhető, a személyzet pedig nem beszél angolul. A két város között van még Ilica, ez sem tűnt túl olcsónak.

Ami még hasznos:

* Aki még nem volt törökben annak megrázó lehet hajnalban az elektromos müezzin hangjára ébredni, ez sajnos elkerülhetetlen, 1000 decibellel nyomatják mindenütt. (Bár mintha a parton nem hallottam volna, talán akik ott szállnak azok megússzák?)
* Termal fürdő Ilica: Ilica kikötőben el kell menni a végéig, a hullámtörő köveken ki, és jön a föld alól a melegvíz. Hangulatos. A melegvíznek köszönhetően egy sajátos fauna alakult ki, mely nyugdíjasokból, söröző fiatalokból, kisgyerekes családokból áll. Dolmustól néhány perc gyalog.
* Helyi emberek kedvesek, árusok, vendéglősök nem erőszakosak, viszont néha kreatívan bánnak egyes helyeken az árakkal, de a tényleges átverés nem jellemző. A turisták többsége török.
* Egy egyszerűbb kaja, pl. szendvics 5YTL-től, egy főfogás 12-18, sör vendéglátó helyen 5, ásványvíz boltban 1.5l 1-1.5, de supermarketben 5l-es ivóviz csak 1.25 volt.
* Guglin nagyon sok az információ, nekem az egyik leghasznosabb az alábbi weboldal volt: www.surfalacati.com

Alacati beach
Alacati szörf centerek
Alacati surf spot

További info: Gefferth András